Voorkom opheffing van de gemeente Stede Broec

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Het CDA Stede Broec is de partij die dicht bij de Bovenkarspelers, Grootebroekers en Lutjebroekers wil blijven staan en onze gemeente zelfstandig wil houden. Onze raadsleden zullen er alles aan doen om een gemeentelijke fusie tegen te houden met Enkhuizen en Drechterland of zelfs heel Westfriesland. CDA raadslid Jean-Pierre Kroezen: “Het is toch onvoorstelbaar dat er partijen zijn die zeggen een lokale partij te zijn maar de eigen gemeente wil laten fuseren en opheffen”.

Uit onafhankelijk onderzoek komt naar voren dat gemeentelijke opschaling negatieve effecten met zich meebrengt. De politieke en actieve (maatschappelijke) betrokkenheid van burgers en het contact tussen burgers en politici neemt na een herindeling af. En hoe groter de gemeente, hoe ontevredener de burgers zijn over de bestuurlijke prestaties. Onderzoek wijst ook uit dat herindeling niet tot kostenbesparing leidt.

Wat betreft de partijen die aangeven dat ze het nóg steeds niet weten en nóg meer onderzoek willen, deze partijen nemen de kiezer niet serieus en willen pas een besluit nemen als u er niets meer over te zeggen heeft. Deze partijen hebben eerder voor de ambtelijke fusie SED gestemd. Geen burger is hier naar gevraagd, voor de verkiezingen moest het besloten worden. Dat deze partijen nu voor de verkiezingen geen standpunt in durven nemen terwijl de inwoner juist nú aan zet is, is onvoorstelbaar. Steun voor een fusie ligt bij deze partijen in het verschiet! Meer onderzoek hoeft wat het CDA betreft niet. Zie hieronder linken naar meer informatie uit diverse onafhankelijke bronnen.

CDA Stede Broec voor een zelfstandig Stede Broec!

Meer informatie:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2220117-bewoners-sittard-geleen-niet-blij-met-fusie-groter-is-niet-beter.html

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20171205_00051806/born-voelt-zich-stiefkind-van-sittard-geleen

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/coelo-fusies-leveren-geen-geld-op.9435558.lynkx

https://www.coelo.nl/index.php/nieuws/2017/310-gemeentelijke-herindeling-heeft-geen-effect-op-de-uitgaven-of-de-belastingdruk-van-gemeenten

https://www.rug.nl/feb/news/2017/samenwerking-gemeenten-bespaart-geen-geld

https://www.rug.nl/news/2014/06/0627-gemeentelijke-herindeling

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/27/samenwerking-gemeenten-levert-geen-besparing-op-14262970-a1582840

https://kennisopenbaarbestuur.nl/media/238618/Efficiency-bij-gemeentelijke-herindelingen.pdf

https://ris.utwente.nl/ws/files/5142513/Rapport_Lokale_legitimiteitsmonitor.pdf