CDA Stede Broec: haal huisafval vaker op

Het CDA in Stede Broec wil dat het huisafval in de gemeente Stede Broec frequenter wordt opgehaald. De partij wil vanwege stankoverlast en overvolle afvalbakken af van het systeem waarbij één keer per maand de grijze bak wordt geleegd. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij.

Op dit moment hanteert de gemeente Stede Broec het systeem van afval scheiden bij de bron met een aparte oranje bak voor plastic. Het CDA wil dat er serieus gekeken wordt naar afval scheiden bij HVC zelf, dit wordt nascheiding genoemd. Dit sluit aan bij een onderzoek van hoogleraren Raymond Gradus (VU) en Elbert Dijkgraaf (EUR) die aangeven dat nascheiding van plastic beter is voor het milieu en bovendien goedkoper is. Met dit systeem is de oranje bak niet meer nodig en kan de grijze bak weer frequenter worden opgehaald wat het probleem van stankoverlast en overvolle afvalbakken kan oplossen.

Lijsttrekker John Kok: ‘We krijgen veel signalen van inwoners die zich ergeren aan de stankoverlast en overvolle bakken, zeker bij grote gezinnen of gezinnen met kleine kinderen in de luiers. We moeten zuinig omgaan met onze grondstoffen en ons afval indien mogelijk hergebruiken. Het beste systeem is een systeem dat goed is voor het milieu, betaalbaar is en het probleem van stankoverlast en overvolle afvalbakken wegneemt. Nu twee hoogleraren aangeven dat het beste systeem nascheiding is, willen we dat het invoeren van dit systeem in onze gemeente serieus wordt onderzocht. Op deze manier kunnen we een systeem krijgen wat de leefbaarheid onder onze inwoners bevordert en dat bovendien duurzaam en betaalbaar is’.