Miljoenen investeren in de SED organisatie: de stekker er dan maar uit?

Een eerste gedachte die door je hoofd spookt als je de enorme bedragen hoort die in de ambtelijke organisatie gepompt moeten worden. Het zal u niet verbazen, maar wij zijn als CDA Stede Broec nooit voorstander geweest van de ambtelijke samenvoeging, of wat voor fusie dan ook. Niet om de minste reden dat we weinig vertrouwen hadden in de gouden bergen die op ons lagen te wachten. En we willen niet de welbekende oude koeien uit de sloot halen, maar we willen toch even uitleggen, waarom we fel tegen een ambtelijke fusie waren, maar nu wél voor het ontwikkelplan van die ambtelijke organisatie zijn.

Destijds is een democratisch een besluit genomen en daar hebben we ons bij neergelegd. We zijn het proces gezamenlijk aangegaan, uiteraard met een kritische blik. Dat het niet helemaal lekker loopt hoorden we helaas steeds vaker. Na de vraag om een slordige 1,7 miljoen eerder dit jaar, is op het verzoek van ons als raad een onderzoek gedaan en een verbeterplan opgesteld. Alleen toen we de forse financiële gevolgen van het rapport zagen, was onze eerste reactie “trek de stekker er maar uit.” 13 miljoen in 5 jaar, het is nogal wat.

Maar er is veel veranderd, neem bijvoorbeeld de transities. Veel zorgtaken kwamen “zomaar” op het bordje van de gemeente. We zijn nooit voorstander geweest van de ambtelijke fusie, maar we moeten kijken naar wat er op dit moment het beste is. Het beste voor het ambtelijk apparaat en het beste voor u als inwoners van onze mooie gemeente Stede Broec. En dat is toch echt de SED organisatie zo snel mogelijk de ruimte geven om te ontwikkelen tot de organisatie die we destijds voor ogen hadden. Dus met een efficiënter werkende organisatie en een hogere tevredenheid onder u als inwoners, maar wel met dat unieke stukje invloed van drie afzonderlijke raden. En gun die organisatie dan ook de rust om daar toe te komen. Spreek met elkaar af dat we dit plan een kans geven en ga niet maar voor 1 jaar geld voteren. Er moeten nieuw personeel worden aangetrokken om de organisatie te versterken en dat kan simpelweg niet met eenmalig geld. Neem de afdeling Samenleving. Een heel pakket aan zorgtaken is naar de gemeente overgedragen en daar is qua personele inzet nagenoeg niet op geïnvesteerd. Het resultaat is een afdeling waar de mensen met minder plezier werken en bovendien gaat de zorgverlening niet altijd zoals die hoort te gaan. Daar moet dus gewoon in geïnvesteerd worden, anders bent u als inwoner en de werknemers van de afdeling Samenleving nog langer de dupe.

Door op voorhand slechts 1 jaar geld beschikbaar te stellen, doen we eigenlijk wat sinds de oprichting van de SED organisatie al teveel is gebeurd: de kop in het zand steken.

Het is heel veel geld, maar de stekker eruit trekken is voor ons op dit moment geen optie. Laten we vertrouwen tonen aan de organisatie en het bestuur door dit voorstel te steunen en laten we er samen een SED organisatie van maken waar we trots op zijn. Een organisatie die efficiënter, effectiever en stabieler werkt en onze inwoners optimaal bedient. Zo is het ooit bedoeld. We zijn dan ook heel blij dat de Raad van Stede Broec het voorstel unaniem heeft gesteund!

En wellicht, als alles uitpakt zoals gehoopt, of nog beter, dan hopen we natuurlijk van harte dat het enorme bedrag straks een onsje minder mag zijn

John Kok

Fractievoorzitter CDA Stede Broec.